Tilan kannattelu ihmisen äänelle

Kun puhutaan keskustelusta, puhutaan usein puhumisesta. Keskusteluun kuitenkin kuuluu myös hiljaisuus ja tilan kannattelu toisen äänelle. Mitä tilan kannattelu keskustelussa on ja miten se tehdään?

Luottamus. Hyvä keskustelu käydään silloin, kun osallisilla ei ole tarvetta kampittaa, paeta, vaieta, vaientaa tai hyökätä toisiaan vastaan. Hyvä keskustelu tarvitsee siis luottamuksen, kunnioituksen ja avoimuuden ilmapiirin, sekä yhteisen ymmärryksen siitä, että kaikilla osallistujilla – siis kaikilla osallistujilla – on oikeus osallistua keskusteluun omalla tavallaan.

Vapiseva sydän. Kun sydämellä on asiaa, se voi alkaa vapista. Sinulle voi tällöin pamahtaa mieleen jokin lause, ajatus, jokin tieto, joka on tulossa alitajunnastasi kohti tietoisuuttasi ja haluaa purkautua juuri siinä, juuri paikalla olevien ihmisten kanssa. Sano se, sillä se on sydämesi totuus. Sinulla on vastuu vain omasta totuudestasi ja sen ilmaisemisesta, muut kantavat vastuun omastaan. Kun puheemme on linjassa sydämemme kanssa, voimme antaa keskustelulle sen syvyyden ja kauneuden, joka sitä siinä hetkessä parhaiten palvelee.

Hyväksyntä. Se mikä on totta toiselle ihmiselle, on totta hänelle. Muiden tehtävänä ei ole muuttaa sitä, parantaa, arvostella, tuomita, antaa neuvoja, tukahduttaa, selittää, korjata tai ratkoa sitä. Hyväksyminen on sitä, että antaa sen olla, mikä jo on. Se mikä on, jatkaa kyllä olemistaan ja ratkaisee itse itsensä, kunhan emme puutu sen kulkuun.

Älä pakota valitsemaan. Liian usein ihmisen joutuu valitsemaan sen väliltä, sanooko hän sen, minkä kokee todeksi vai tuleeko hän hyväksytyksi. Tilan kannattelu toisen ihmisen äänelle on luottamuksen luomista ja ylläpitämistä sille tunnemaastolle, että kaikki keskustelun osapuolet tietävät, ettei mikään mitä he voisivat sanoa, voisi johtaa hylkäämiseen.

 

***

Ajatuksia hyvinvoivasta työstä ja elämästä joka tiistai.

***

LÖYDÄ SISIMPÄSI VIISAUS JA VOIMA.
Haluatko syvemmän yhteyden Itseesi?

Liity sähköpostilistalleni ja saat ilmaisen mielenrauhan meditaation. Jatkossa saat tiedot tulevista tapahtumista sekä pääsyn maksuttomiin materiaaleihin, jotka saat suoraan sähköpostiisi. 

Invalid email address
En jaa tietojasi ulkopuolisille. Voit poistua listalta helposti milloin tahansa.

1 Comment

  1. Sirpa Laaksonen

    Kiitos Jenni näistä sanoista. Puit (taas kerran) täydellisesti sanoiksi sen mitä olen itsekin paljon pohtinut. Täytyy varmaan varata sinulle aika :).
    Onnea uudelle elämällesi, toivon sinulle kaikkea parasta

Comments are closed.

Copyright © 2024 2024. All rights reserved.
Proudly powered by 2024. Theme 2024 made by FitWP.