Päätöksiä? Päätöksiä!

Elämä on loputon sarja päätöksiä. Toiset niistä ovat tärkeämpiä kuin toiset. Päättämättömyys voi olla hyvin jumiuttava tila. Kun ei tiedä mitä tehdä, ohjaa elämäänsä kuin kapteeni, joka antaa miehistölleen ristiriitaisia ohjeita. Jos toinen puoli veneestä soutaa eteen ja toinen taakse, on tuloksena liikkumattomuus. Mutta kuinka hyviä päätöksiä tehdään?

Puhu siitä vieraalla kielellä. Joskus päätöksenteko vaikeutuu, koska sen tekeminen muuttuu jankutukseksi. Kyseessä ei ole enää luova, kriittinen ja toimintakykyinen päätöksentekoprosessi, vaan itseään toistava sarja kehäpäätelmiä. Näin lopputulos ei tunnu koskaan oikealta. Kokeile selittää päätöstä vaativa tilanteesi vieraalla kielellä. Kielimuuri yksinkertaistaa asiat oikean kokoiseksi. Muista kysyä itseltäsi myös kysymykset: Well, what do I want to do? How does that solution make me feel?
Kuuntele kehoa. Pää ei välttämättä tiedä parhaita ratkaisuja elämän tärkeisiin kysymyksiin. Kehoa taas ei voi huijata kehäpäätelmillä. Kysy siis keholta. Hengittele rauhallisesti muutama minuutti ja hiljenny. Tule tietoiseksi kehostasi ja pysähdy tunnustelemaan, miltä kehosi tuntuu. Kun olet valmis, nouse seisomaan. Esitä itsellesi vaihtoehdot valmiina ratkaisuina niin, että kerrot itsellesi: ”Nyt minä aion xxx”. Katso, miten vartalosi reagoi. Tuntuvatko jalkasi raskaalta ja haluttomilta liikkumaan kyseiseen suuntaan? Ovatko ne keveät ja iloiset tekemästäsi päätöksestä, kuin valmiina lähtemään matkaan? Mikä ikinä kehosi viesti on, kuuntele sitä tehdessäsi päätöstä.
Odota. Voi olla, etteivät kaikki palaset ole vielä paikoillaan. Joskus päätöksentekoa on hyvä lykätä viime hetkeen. Tällöin ehdit kerätä päätöksesi tueksi kaiken tarvittavan tiedon, jota sinun on mahdollista saada.
Luota. Kun oikea päätös on syntynyt, se tuntuu tietona, joka ilahduttaa sydäntä. Seuraavaksi tulevat pelot ja epäilyt. Muista silloin tunne, joka sydämessäsi oli kun tiesit, mitä tehdä ja luota päätökseesi.

Lue myös suomalaista tutkimustietoa kehon ja tunteen yhteydestä.

Onko sinulla kysymys, johon haluaisit ratkaisun? Lähetä se osoitteeseen jenni@jenniarbelius.fi ja pyrin vastaamaan siihen blogissani! 

Tässä blogissa jaan ajatuksiani ja vinkkejäni näkymisen teemasta, hyvinvoinnista ja kommunikaatiosta joka tiistai.

LÖYDÄ SISIMPÄSI VIISAUS JA VOIMA.
Haluatko syvemmän yhteyden Itseesi?

Liity sähköpostilistalleni ja saat ilmaisen mielenrauhan meditaation. Jatkossa saat tiedot tulevista tapahtumista sekä pääsyn maksuttomiin materiaaleihin, jotka saat suoraan sähköpostiisi. 

Invalid email address
En jaa tietojasi ulkopuolisille. Voit poistua listalta helposti milloin tahansa.
Copyright © 2024 2024. All rights reserved.
Proudly powered by 2024. Theme 2024 made by FitWP.