Päästä irti tekemisen pakosta

Tekeminen ja aikaansaaminen ovat suuria hyveitä. Se, mikä erottaa pelkän haaveilijan ja toteuttajan toisistaan, on tekeminen. Liiallinen tekemisvimma voi kuitenkin uuvuttaa, eikä pakonomainen tekeminen ole järin tehokasta. Tekemisen pakko voi juontaa juurensa ajatus- tai tunnemalleihin, joista luopuminen saattaa tehdä hyvää.

Tiedosta. Tutki, jääkö tekeminen sinulla päälle. Ajatteletko mielessäsi, että hoidat vielä tuon. Ja tuon. Ja tuon. Ja…. Pitkään jatkunut tekemisvimma väsyttää, sillä se johtuu sisäisestä pakosta. Tutki millainen juurisyy tällaisella tekemisellä on. Taustalla voi olla monia asioita, kuten ahneutta, halua miellyttää muita, kontrolloida tilanteita, kelvata itselle, tyhjyyden pelkoa, pelkoa siitä, ettei kelpaa tai että taivas putoaa niskaan, jos ei ole koko ajan sitä teoillaan kannattelemassa. Tutki, millaisia uskomuksiasi pidät yllä tekemisvimmallasi ja mieti, mitä niistä voisit viskata menemään.

Älä haali. Jos teet aina samoja asioita, pidättelet itse itseäsi pysymään lestissäsi. Puuhastelemalla jatkuvasti sitä sun tätä viet aikaa pois kaikelta siltä uudelta, joka voisi tulla elämääsi, jos se vain mahtuisi. Sama sääntö pätee työhön ja vaatekaappiin: Jos et koskaan vie vanhoja romppeitasi kierrätykseen, et koskaan tule hankkineeksi uutta ja ehompaa tilalle. Jos et koskaan lopeta puuhastelua, et voi ottaa vastaan uusia tehtäviä, jotka sopisivat nykyiselle minällesi paremmin.

Tee uudesta lähtökohdasta. Jos ei tee pakosta, mistä käsin sitten tekee? Tyhjyydestä? Ilosta? Kiitollisuudesta? Voi myös olla, että tekee ikään kuin pakosta, mutta kyseessä on toisenlainen pakko kuin aiemmin. Sellainen, jonka taustalla ei ole pelkoa, vaan nostattavia tunteita, kuten intohimoa, iloa, villeyttä, suvereeniutta, leikkiä, iloa, tarvetta, luovuutta tai rohkeutta. Pakoton tekeminen on sielukasta, se on ilmavaa, kiinnostunutta, innostunutta, ehkä jopa palavaa. Tällainen tekemisen taso tuntuu itsestään selvältä ja luonnolliselta halulta tehdä jotain. Vaikka myös sielukkaaseen tekemiseen voi liittyä käytännön tason pelkoja, sen alku ja juuri on tyyneydessä ja luottamuksessa.

 

 

***
Tässä blogissa jaan ajatuksiani ja vinkkejäni hyvinvoivasta työstä, yrittäjyydestä ja elämästä joka tiistai.

***

 

LÖYDÄ SISIMPÄSI VIISAUS JA VOIMA.
Haluatko syvemmän yhteyden Itseesi?

Liity sähköpostilistalleni ja saat ilmaisen mielenrauhan meditaation. Jatkossa saat tiedot tulevista tapahtumista sekä pääsyn maksuttomiin materiaaleihin, jotka saat suoraan sähköpostiisi. 

Invalid email address
En jaa tietojasi ulkopuolisille. Voit poistua listalta helposti milloin tahansa.
Copyright © 2024 2024. All rights reserved.
Proudly powered by 2024. Theme 2024 made by FitWP.