Mistä tunnistaa omat rajansa? Siitä, että kun ne ylitetään, se tuntuu pahalta. Yksinkertaista, eikö? Ei välttämättä, koska olemme niin tottuneita siihen, että rajojamme ylitetään. Pidämme siis pahaa oloa normaalina. Tässä muutama vinkki rajojen tunnistamiseen.
Kuulostele, miltä tuntuu. Miltä ehdotettu asia, tilanne, ihminen tai vaihtoehto sinusta tuntuu? Tunnetko kehossasi ikään kuin laajentuvaa fiilistä, virtaavuutta, eloa, vapautta? Vai kutistumista ja kurjistumista, puristavaa tunnetta, pienenemistä tai epämääräistä pahaa oloa? Jos tunnet jotain jälkimmäisistä, vastauksesi on ei. Tunteet kertovat rajasi parhaiten. Kaikki mikä tuntuu pahalta, on ei. Kaikki mikä tuntuu hyvältä, on kyllä.
Hillitse reaktionopeutta. Muista, että sinun ei tarvitse reagoida heti. Ei tarvitse vastata heti, päättää heti, tietää heti. Sinulla on oikeus ottaa oma aikasi ja punnita rauhassa, mitä päätät tehdä.
Ilmaise tahtosi tunteittesi perusteella. Kun tiedät, miltä mikäkin vaihtoehto sinusta oikeasti tuntuu, voit ilmaista asiasi. Tuletko vai et, teetkö vai et, suostutko vai et, kyllä vai ei. Sinun ei ole pakko selittää päätöksesi taustoja vuolaasti. Toisaalta jos haluat, voit sanoa että sinusta tuntuu siltä, että päätöksesi on tämä. Toisin kuin usein ajatellaan, juuri tunteella tehdyt päätökset ovat niitä, joita ei voi puhua niin vain ympäri. Sinun tunteesi ovat sinun tunteitasi. Kun teet päätöksen punnitusti tunteitasi kuunnellen, päätös on aina oikea, eikä kukaan ulkopuolinen voi kiistää päätöksesi oikeellisuutta.
***
Tässä blogissa jaan ajatuksiani ja vinkkejäni hyvinvoivasta työstä ja elämästä joka tiistai.
***