Emotionaalinen vapaus: Viha

Viha on mahtava polttoaine. Se saa meidät löytämään rajamme, ilmaisemaan tahtomme, murtamaan yhteiskunnallisia rakenteita, ryhtymään vallankumouksiin. Niin omassa elämässämme kuin yhteiskunnallisesti. Toisaalta epärakentavalla tavalla purettu viha satuttaa. Mitä kaikkea viha on?

Katkeruus. Nielty viha tekee ihmisestä katkeran. Jos emme ole saaneet tai uskaltaneet olla vihaisia silloin, kun siihen on ollut aihetta, olemme saattaneet kehittää itsellemme tavan, jossa nielemme ja nielemme ja nielemme ja… lopulta tukehdumme omaan vihaamme. Siksi patoutunut viha on tärkeää purkaa. Se voi seistä onnellisuutemme ja keveiden tunteittemme tiellä omalla, massiivisella painollaan.

Reaktiivinen viha. Joskus käyttäydymme impulsiivisen vihaisesti. Sanomme inhottavia asioita, toimimme tavalla, joka kaduttaa myöhemmin ja satutamme näin muita ihmisiä tai itseämme. Tällainen vihan purkaminen ei ole rakentavaa, eikä se pura mitään. Se vain lisää pahaa oloa.

Vihan purku. Vihaa voi purkaa rakentavasti tekemällä vihatyötä. Sitä voi käsitellä harrastamalla liikuntaa, tekemällä tunnetyötä terapeutin kanssa tai purkamalla vihan fyysisesti tavalla, joka ei satuta itseä tai ketään toista.

Ilmaiseminen. Voimme myös alkaa harjoitella sitä, että ilmaisemme toisille ihmisille ääneen, silloin kun jokin asia tuntuu pahalta tai suututtaa. Jos hylkäämme itsemme tilanteissa, joissa vihan tunteminen on tervettä, käännämme vihamme hyvin helposti itseämme kohtaan.

Mitä vihan alla on? Joskus ihmisen toiminta saattaa näyttää vihaiselta, mutta sen alla voikin olla pelko. Pelko huutaa. Pahimmillaan se saa meidät käyttäytymään juuri niin, että pelkomme käy toteen. Niinä hetkinä, kun pelko nousee ja tekee mieli tavalla tai toisella hyökätä, puolustautua, peräytyä tai toimia tavalla, joka ei lisää läheisyyttä ja hyvää oloa, voimme tutkia, mitä tässä tilanteessa pelkäämme menettävämme. Ja mitä jos ilmaisisimmekin todellisen haavoittuvuutemme?

 

***

Tässä blogissa jaan ajatuksiani ja vinkkejäni hyvinvoivasta työstä, yrittäjyydestä ja elämästä joka tiistai.

***

LÖYDÄ SISIMPÄSI VIISAUS JA VOIMA.
Haluatko syvemmän yhteyden Itseesi?

Liity sähköpostilistalleni ja saat ilmaisen mielenrauhan meditaation. Jatkossa saat tiedot tulevista tapahtumista sekä pääsyn maksuttomiin materiaaleihin, jotka saat suoraan sähköpostiisi. 

Invalid email address
En jaa tietojasi ulkopuolisille. Voit poistua listalta helposti milloin tahansa.
Copyright © 2024 2024. All rights reserved.
Proudly powered by 2024. Theme 2024 made by FitWP.