Mitä kuolema voi opettaa?

Uskon, että elämiseen pääsee kunnolla kiinni vasta kun tiedostaa kuoleman mahdollisuuden silmästä silmään. Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi itse olla kuoleman vaarassa. Elämän luonne vain sattuu olemaan siinä mielessä dualistinen, että meillä ei ole mahdollisuutta todella ymmärtää elämää, jos emme ymmärrä sen vastakohtaa, kuolemaa.

Eläminen. Joskus käy niin, että olemme olemassa, mutta emme elä. Tällöin jotain sellaista on tapahtunut, että olemme jättäneet tekemättä päätöksen siitä, aiommeko elää. Meitä saattaa varjostaa epäilys kaiken turhuudesta tai kokemus siitä, ettei millään mitä itse voimme tähän maailmaan tuottaa, ole mitään merkitystä. Kokemus kärsimyksestä tuntuu todelliselta ja sille löytyy kasapäin perusteita. Siis jos haluamme etsiä juuri niitä, emmekä esimerkiksi päinvastaisia todisteita. Oli miten oli, uskon että jokainen on jossakin kohtaa sen kysymyksen edessä, haluaako hän todella elää. Jos haluaa elää, pitää ehkä vielä selvittää mitä eläminen itselle merkitsee.

Mitä eläminen on? Kukin vastaa tähän kysymykseen omalla tavallaan. Itse ajattelen, että eläminen on tietoista olemista. Sillä on hyvin paljon tekemistä sen paljon puhutun läsnäolon kanssa. Samoin kuin menneisyyden hyväksymisen, anteeksiantamisen, silleen jättämisen ja nykyhetkelle avautumisen kanssa. Eläminen on yksinkertaisimmillaan olemista kiitollisuudessa siitä, että on.

Elämän kannattaminen. Samat jutut pätevät myös suhteeseen toisten ihmisten kanssa. Voimme valita, tuemmeko muissa ihmisissä elämää, siis sitä mikä heissä on eläväistä, innostunutta, virtaavaa, luonnollista, totta… Vai pakotammeko me heidät panemaan kantensa kiinni meidän seurassamme. Jokainen tietää, miltä tuntuu, kun aito osa itsessä tule torjutuksi toisen ihmisen henkilökohtaisten pelkojen vuoksi. Jokainen myös tietää, ettei kyseinen tilanne tarkoita, etteikö aitoa osaa itsessä voisi näyttää ympäristössä, joka on siihen turvallinen. Näin ollen voimme itse tehdä sisäistä työtä sen eteen, että osaisimme vastaanottaa, tukea ja kannatella sitä, mikä toiselle ihmiselle on totta ja elävää. Tällöin tuemme ja luomme elämää yhdessä ja siis tulemme todella eläneeksi yhdessä.

 

***

Ajatuksia hyvinvoivasta työstä ja elämästä joka tiistai.

***

LÖYDÄ SISIMPÄSI VIISAUS JA VOIMA.
Haluatko syvemmän yhteyden Itseesi?

Liity sähköpostilistalleni ja saat ilmaisen mielenrauhan meditaation. Jatkossa saat tiedot tulevista tapahtumista sekä pääsyn maksuttomiin materiaaleihin, jotka saat suoraan sähköpostiisi. 

Invalid email address
En jaa tietojasi ulkopuolisille. Voit poistua listalta helposti milloin tahansa.
Copyright © 2024 2024. All rights reserved.
Proudly powered by 2024. Theme 2024 made by FitWP.