Emotionaalinen vapaus: Häpeä

Häpeä on yksi ihmisen vaikeimmista tunteista. Ehkä siksi siitä on alettu puhua enemmän länsimaissa vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana. Häpeä on juuri se tunne, josta tulee puhua, koska sen luonteeseen kuuluu vahva kuristusote, josta on tervettä pyristellä pois. Mitä kaikkea häpeä on?

Pettymystä. Häpeä syntyy yhteyksissä, joissa ihminen hakee rakkautta ja hyväksyntää osakseen ja tulee torjutuksi. Näitä kokemuksia voi olla jo ennen kuin ihmisen kielellinen ymmärrys on ehtinyt syntyä. Jo vauva saattaa kokea vanhempansa toiminnan niin, että hänelle syntyy häpeää. Häpeäjä häpeää sitä, että edes tavoitteli rakkautta. Hän kääntää päänsä. Kun vastaavia kokemuksia tulee tarpeeksi monta, hän saattaa lakata hamuamasta yhteyttä. Ja silloin puhutaan vauriosta, joka haittaa vahvasti ihmisyyden koko peruskokemusta. Meidät on luotu olemaan yhteydessä toisiimme. Jos uskalluksemme siihen vaurioituu, meiltä on vaurioitunut hyvin, hyvin paljon.

Koko olemisen peittävä tahra. Toisin kuin syyllisyys, häpeä ei liity siihen, mitä ihminen on tehnyt. Ei ole kyse siitä, että hän olisi objektiivisesti ajatellen tehnyt jotain väärää. On kyse siitä, että subjektiivisesti ajatellen häpeäjä kokee olevansa vääränlainen, paha, viallinen ja pilalla.

Häkki. Häpeäjän maailmankuva suodattuu siis häpeäsilmälasien kautta. Hänen kuvansa itsestään, toisista ihmisistä ja maailmasta on häpeän vääristämä. Koska häpeä kohdistuu ihmisen olemukseen, se on tunne, jota ihminen pyrkii välttämään mahdollisimman tehokkaasti. Hän ei halua puhua siitä, hänelle ei saa puhua siitä, eikä ihminen edes useimmiten tiedosta, että kyseessä on juuri häpeä. Hän ei siis tiedosta, että kyseessä on pohjimmiltaan tunne, ei todellisuus. Ja juuri tiedostamattomana kyseessä tuntuu olevan todellisuus. Näin häpeähäkki on valmis.

Avain. Tiedostamattomana häpeähäkki pitää ihmistä sisällään. Häkin ovea voi kuitenkin alkaa avata vähitellen asiantuntevassa ympäristössä ja/tai terapiassa. Puhumalla, kommunikoimalla, paljastamalla haavoittuvuutensa, kokemuksensa, itsensä. Kokeilemalla vielä kerran, vahvistamalla kokemusta siitä, että kun hamuamme rakkautta ja hyväksyntää, meidän todella on mahdollista myös saada sitä osaksemme.

 

***
Kolahtiko tietty lause? Jaa se Facebookissa tai Twitterissä valitsemalla lause tekstistä – voit antaa tekniikan hoitaa loput. 

Tässä blogissa jaan ajatuksiani ja vinkkejäni hyvinvoivasta työstä ja elämästä joka tiistai.

***

 

 

LÖYDÄ SISIMPÄSI VIISAUS JA VOIMA.
Haluatko syvemmän yhteyden Itseesi?

Liity sähköpostilistalleni ja saat ilmaisen mielenrauhan meditaation. Jatkossa saat tiedot tulevista tapahtumista sekä pääsyn maksuttomiin materiaaleihin, jotka saat suoraan sähköpostiisi. 

Invalid email address
En jaa tietojasi ulkopuolisille. Voit poistua listalta helposti milloin tahansa.
Copyright © 2024 2024. All rights reserved.
Proudly powered by 2024. Theme 2024 made by FitWP.