Virtaava ystävyys

Ystävät ovat arvokkaita matkakumppaneita. Heidän seurassaan parhaat puolemme saavat kukoistaa. Toisaalta ystävyyden tehtävänä on peilata myös niitä osia meissä itsessämme, jotka ovat vielä meille sumeita. Tässä muutamia ajatuksia virtaavaan ystävyyteen.

Syyllisyysvapaus. Ystävyyteen ei kuulu syyllisyys. Meillä kaikilla on elämä, työ, harrastukset, arkiset ongelmat ja isot teemat ratkaistavana. Ystävyyden ei ole hyvä perustua syyllisyydentunteeseen tai syyllistämiseen, sillä ystävyys pulppuaa parhaiten ilossa, ei syyllisyydentunnossa.

Näytä kuka olet. Joskus itseään on vaikea näyttää kokonaisuudessaan ystävälle. Pelkäämme tulevamme hylätyksi, jos kerromme, näytämme, elämme ja muutumme niin kuin meistä oikealta tuntuu. Pidämme vapaaehtoisesti naamiota ja sisäisesti inhoamme koko tilannetta. Joskus taas ystävämme vaikuttaa haluavansa mieluummin tukea naamiotamme todellisten kasvojemme sijasta. Emme voi pakottaa toista ihmistä hyväksymään meitä sellaisena kuin olemme tai pitämään samoista asioista, joista itse pidämme. Joskus ystävyys vaatii sen, että näytämme itsemme, sovimme olevamme eri mieltä – ja kunnioittavamme toisiamme täydesti tehdessämme niin.

Älä vaadi mahdottomia. Kaikkien ihmisten kanssa ei ole pakko toteuttaa joka ikistä osaa persoonallisuudestaan. Olemme kaikki uskomattoman monipuolisia ihmisiä ja jo se itsessään on lahja, että kohtaamme toisemme joillakin tasoilla. Voimme nauttia siitä sävelestä, joka juuri meidän ja ystävämme välillä soi hyvin ja soittaa muita säveliä muiden kanssa.

Hyväksy. Kaikki ihmissuhteet sisältävät opetuksia ja lahjoja. Joskus oppi on käyty läpi tietyssä ajassa ja suhteen tarkoitus on näin täytetty. On turhaa odottaa suhteen täyttävän jotakin tietynlaista, itsensä etukäteen määrittelemää tehtävää. Parempi kun antaa suhteen paljastaa omat ihmeensä luonnostaan. On myös viisasta hyväksyä, että joidenkin ihmisten on tarkoitus kulkea rinnallamme vain lyhyen aikaa ja joidenkin hyvin pitkään.

Hengaile. Teinit tietävät ystävyyden olemuksesta kaikenlaista. Yksi hauskimmista ystävyystaidoista on ehdottomasti hengailu. Siis ei-minkään-erityisen-tekeminen. Ei aina tarvitse varata pöytää ravintolasta, tehdä jotakin ihmeellistä tai ylipäätään mennä yhtään minnekään. Lopulta merkityksellisiä hetkiä voivatkin olla juuri ne yksinkertaiset hetket, joista puuttuu suorittamisen ankaruus.

 

***

Ajatuksia hyvinvoivasta työstä ja elämästä joka tiistai.

***

LÖYDÄ SISIMPÄSI VIISAUS JA VOIMA.
Haluatko syvemmän yhteyden Itseesi?

Liity sähköpostilistalleni ja saat ilmaisen mielenrauhan meditaation. Jatkossa saat tiedot tulevista tapahtumista sekä pääsyn maksuttomiin materiaaleihin, jotka saat suoraan sähköpostiisi. 

Invalid email address
En jaa tietojasi ulkopuolisille. Voit poistua listalta helposti milloin tahansa.
Copyright © 2024 2024. All rights reserved.
Proudly powered by 2024. Theme 2024 made by FitWP.