Odotukset – varma ilon tappaja?

Odotukset ja ilo liittyvät yhteen, mutta jos tasapaino niiden välillä murtuu, ilo helposti häipyy. Miten odotukset, ilo ja ilottomuus liittyvät yhteen?

Odotus voi olla puolet ilosta. Parhaimmillaan odotukset lisäävät ilon tunnetta. Voit odottaa lomaa, mukavaa iltaa tai sitä, että näet jonkun ihanan ihmisen. Kun odotat asiaa, tulet samalla pidentäneeksi nautintoasi, sillä voit nautiskella ilon virrasta pidempään verrattuna siihen, että kyseiset asiat tapahtuisivat yllättäen.

Ehdolliset odotukset. Oleellista ei siis ole odotus sinänsä, vaan se tunnepohja, jossa odotus on kiinni. Jos asetamme ehtoja sille, miten jokin asia saa tai ei saa tapahtua tai sille, missä ennalta määritellyssä muodossa asia on meille arvokas, emme voi kokea iloa kovin usein. Miksi? Koska tässä tapauksessa meidän on mahdollista kokea iloa vain itse asettamissamme raameissa ja näin ollen joko tuottaa raamien mukainen asia itse tai odottaa siihen asti, että määritelmiemme mukainen asia tulee vastaan. Siinä voi kestää todella kauan.

Luottamus luo myönteisen pohjatunteen. Sanotaan, että asioilla on olemassa pohjatunne. Näin ollen asiaan kuin asiaan voi liittyä pohjatunne siitä, että maailma on hyväntahtoinen ja turvallinen paikka, jolta on odotettavissa iloisia asioita. Tällöin meidän on helpompi avautua iloisille kokemuksille ja nauttia niistä aina kun sellainen tulee vastaan. Jos taas pohjaoletuksemme on päinvastainen, me ikään kuin odotamme pahinta emmekä luota siihen, että hyvä osuisi kovin usein omalle kohdallemme. Tällöin emme useinkaan huomaa ilon aihetta kun se tulee kohdalle tai äkkää elä sitä, kun hetki on käsillä.

 

***

Ajatuksia hyvinvoivasta työstä ja elämästä joka tiistai.

***

 

LÖYDÄ SISIMPÄSI VIISAUS JA VOIMA.
Haluatko syvemmän yhteyden Itseesi?

Liity sähköpostilistalleni ja saat ilmaisen mielenrauhan meditaation. Jatkossa saat tiedot tulevista tapahtumista sekä pääsyn maksuttomiin materiaaleihin, jotka saat suoraan sähköpostiisi. 

Invalid email address
En jaa tietojasi ulkopuolisille. Voit poistua listalta helposti milloin tahansa.
Copyright © 2024 2024. All rights reserved.
Proudly powered by 2024. Theme 2024 made by FitWP.