Emotionaalinen vapaus: Syyllisyys

Syyllisyys vaikuttaa monen muun tunteen lailla irrationaaliselta. Sitähän se, kuten mikään muukaan tunne, ei missään nimessä ole. Syyllisyyden järjettömyys johtuu siitä, että ihminen on ikään kuin unohtanut syyllisyytensä alkuperäisen syyn ja näin ollen hän tuntee syyllisyyttä mitä oudoimmista asioista. Hän voi pelätä olevansa syyllinen toisen ihmisen pahaan oloon, huonoon käytökseen tai vaikkapa jonkun muun sairauteen. Joku tuntee yleissyyllisyyttä, ikään kuin niskan takaa kuiskivaa syyllisyyttä, joka ehdottaa omaa itseä tuomittavaksi tilanteessa kuin tilanteessa. Mitä järkeä syyllisyydessä siis on?

Syytös. Syyllisyyden tunnetta syntyy, kun olemme joskus kokeneet, että toinen ihminen syyttää meitä jostakin. Syyllisyys liittyy aina tunteeseen siitä, että olemme tehneet jotain väärää, kun taas häpeä liittyy tunteeseen siitä, että olemme ihmisenä vääränlaisia. Syyllisyys syntyy, kun alamme epäillä itseämme syylliseksi syytökseen ja alamme menettää viattomuuttamme omissa silmissämme.

Syy. On melko mahdotonta elää niin, ettei koskaan sortuisi syyttämään ketään toista syyttä. Koska me ihmiset toimimme helposti tällä tavalla, meihin kaikkiin myös muodostuu helposti perussyyllisyyttä – syyttä. Syyllisyydentunne on iskostunut meihin joka puolelta, sitä on syytänyt meihin kaikki ne ihmiset ympärillämme, jotka ovat koskaan kokeneet, että syy heidän pahaan oloonsa on heidän ulkopuolellaan, joskus myös meissä. Kukaan meistä ei ole säilynyt tältä. Näin ollen voimme itse tiedostaa syyllisyyden dynamiikan, hillitä omaa syyttelynhaluamme, olla ottamatta vastaan syytöksiä ja palata omaan syyttömyyteemme.

Syyttömyys. Joskus teemme valintoja, jotka todella vaativat oikaisua. Mitä silloin voi tehdä? Pyytää anteeksi. Ja antaa anteeksi itselleen ja muille. Suurin syy syyllisyysongelmiin on se, ettemme ole tehneet yhtään mitään, mikä sinänsä olisi syytä tuomita oikeaksi tai vääräksi, mutta emme osaa tai halua luopua omasta syyttelynhalustamme itseämme tai toisiamme kohtaan. Haluamme piiskata ja rangaista itseämme tai toisiamme loputtomiin. Haluamme siis välttää rakkautta ja rauhaa, jossa meidän olisi mahdollista elää, joka hetki. Tie viattomuuteen käy anteeksiannon kautta. Ei ole syyllisiä ja syytettyjä, on vain ihmisiä, jotka tekevät erilaisia valintoja. On vain perspektiivejä ja erilaisia mahdollisuuksia nähdä rakkautta siinä, mitä katsoo.

 

***

Ajatuksia hyvinvoivasta työstä ja elämästä joka tiistai.

***

LÖYDÄ SISIMPÄSI VIISAUS JA VOIMA.
Haluatko syvemmän yhteyden Itseesi?

Liity sähköpostilistalleni ja saat ilmaisen mielenrauhan meditaation. Jatkossa saat tiedot tulevista tapahtumista sekä pääsyn maksuttomiin materiaaleihin, jotka saat suoraan sähköpostiisi. 

Invalid email address
En jaa tietojasi ulkopuolisille. Voit poistua listalta helposti milloin tahansa.
Copyright © 2024 2024. All rights reserved.
Proudly powered by 2024. Theme 2024 made by FitWP.