Sisäinen kriitikko kuriin

Oletko unelmoija, realisti vai kriitikko? Minä olen unelmoija ja kriitikko. Yhdistelmä on toisinaan tuskallinen. Viivyn mielelläni unelmissa ja kehittelen niitä aina uusiin suuntiin. Sitten kuvioon astuu kriitikko, joka kiinnittää huomiota kaikkiin mahdollisiin karikoihin ja kohtiin, joissa on parantamisen varaa. Näin itse toiminta jää helposti jumiin. Unelmien eteenpäin vieminen tuntuu kriitikon höykytyksen jälkeen vaikealta. Epäonnistumisen pelko voi tussauttaa koko aikeen, eikä toiminta pääse täydellä teholla käyntiin. Yksi suurimpia haasteitani on saada sisäinen kriitikkoni rauhoittumaan.
Opiskelen parhaillaan NLP Master Practitioneriksi. Viime kerralla meille esiteltiin Walt Disney –malli. Viihdeimperiumin perustaja osasi käyttää työssään viisaasti jokaista kolmea roolia. Unelmoidessaan hän visioi, mielikuvitteli ja pystyi näkemään mahdollisuutensa laajasti. Realistina hän laati raamit käytännön toteuttamiselle, hankki budjetin, tuotannon tekijät ja kehitti kunnolliset ansainta- ja toimintamallit työlleen. Kriitikko hänessä tuli esiin, kun oli aika hienosäätää. Tarkistaa lakipykälät ja sopimukset, viimeistellä yksityiskohdat ja varmistaa, että kaikki mitä on tehty, todella palvelee kokonaisuutta. Kriitikko on tärkeässä roolissa silloin, kun halutaan varmistaa, että tehty työ ei valu hukkaan muutaman pienen huolimattomuusvirheen vuoksi.
Olen alkanut arvostaa sisäisen kriitikkoni hyvää tarkoitusta ja samalla säädellä hänen vierailujensa määrää ja ajankohtaa. Kun on haaveilun aika, haaveilen vapaasti. Kun on tekemisen aika, teen työtä ilolla. Kun on viimeistelyn aika, otan kriitikon huomiot kiitollisena vastaan. Nykyään pyrin luovimaan kaikissa rooleissa vuorotellen, niistä jokaisella on yhtä tärkeä tehtävä.
Sisäiselle kriitikolleni minun täytyy tosin edelleen joskus tunkea kapula suuhun. Mitä sitten, vaikka tekisin joskus pienen tai vaikka isonkin virheen, kysyn kriitikoltani. Ehkä se oli juuri oikea kokemus oppimiseni kannalta. Sitä paitsi, elämä ilman pientä rosoa on kuolettavan tylsää.

Huomasitko muuten, että ison kuvan tekstissä lukee Töölönlahti syisessä sumussa. Alemmassa kuvassa teksti lukee oikein, Töölönlahti syksyisessä sumussa. Ylemmässä kuvassa on siis kirjoitusvirhe. Samaan aikaan syinen sumu kuulostaa suorastaan runolliselta. Se aukaisee mielessä lukemattomia erilaisia kuvia, uusia maailmoja, kiehtovia vaihtoehtoja siitä, minkälainen syinen sumu voikaan olla.
On totta, että jotkut virheet ovat todennettavissa. Toisaalta täysin virheettömässä elämässä taika ei pääse tapahtumaan.

LÖYDÄ SISIMPÄSI VIISAUS JA VOIMA.
Haluatko syvemmän yhteyden Itseesi?

Liity sähköpostilistalleni ja saat ilmaisen mielenrauhan meditaation. Jatkossa saat tiedot tulevista tapahtumista sekä pääsyn maksuttomiin materiaaleihin, jotka saat suoraan sähköpostiisi. 

Invalid email address
En jaa tietojasi ulkopuolisille. Voit poistua listalta helposti milloin tahansa.
Copyright © 2024 2024. All rights reserved.
Proudly powered by 2024. Theme 2024 made by FitWP.