Miten suhtautua rajattomuuteen?

Kun elämääsi astuu rajaton ihminen, voit olla kiitollinen. Hän on tullut opettamaan sinulle omia rajojasi ja näyttämään, missä ne tällä hetkellä kulkevat. Rajattomuus ei ole koskaan yksipuolista vaan se pääsee häiritsemään sinua vain, mikäli oma rajattomuuttesi antaa sille luvan.

Mitä rajattomuus sitten on? Tehdään asiat yksinkertaiseksi ja jaetaan se kahteen tyyppiin.

Tyyppi 1 on rajattomuutta, joka kohdistuu itsestä ulospäin. Silloin ihminen ei tunnista, että hän tulee liian iholle, vaatii ja odottaa muilta suhteettoman paljon, kaipaa äärimmäisen paljon huomiota tai haluaa kontrolloida ja pomottaa toisia niin, ettei meininki ole kunnioittavaa toisia ihmisiä kohtaan.

Tyyppi 2 on rajattomuutta, joka kohdistuu itsestä sisäänpäin. Silloin ihminen ei tunnista, että hänellä on oikeus valita, miten aikansa käyttää ja kenen kanssa, hän saattaa olla liian avoin ja paljastaa sisintään niille, joille ei kannattaisi. Hän ei ymmärrä olevansa itse vastuussa omasta elämästään vaan “ajautuu” keskelle kaoottisia elämäntilanteita, joita hän ei koe hallitsevansa. Hän saattaa olla aina myöhässä tai käyttää kaiken liikenevän ajan toisten ihmisten asioiden pohtimiseen, ”hyvien neuvojen” antamiseen ja sinun elämäsi analysointiin.

Vaikka rajattomuus ilmenee hyvin monella eri tavalla, sen ytimessä ovat samat asiat. Läsnäolon taitoa ja itsekunnioitusta puuttuu, samoin kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan.

Ykköstyypi kantaa väistämättä myös kakkostyypin ominaisuuksia ja toisin päin. Rajattomuus on samaa soppaa, oli ilmenemismuoto mikä tahansa.

Omien rajojen löytäminen on tärkeä asia ja samaa neuvottelua käydään tavalla tai toisella ihmissuhteesta toiseen.

Tässä muutama käytännön vinkki siihen, miten suhtautua toisen ihmisen rajattomuuteen viisaasti.

Tyyppi 1:

  • Jos toinen rikkoo rajojasi, kerro, että hänen käytöksensä tuntuu ikävältä ja että et halua, että sinua kohdellaan tällä tavalla. Usein toinen ei ymmärrä aiheuttavansa pahaa mieltä, koska ei tiedosta rajattomuuttaan. Kerro, minkälaista kohtelua tarvitset.
  • Aseta säännöt ja pidä niistä kiinni. Tyyppi ykkösen ihmiset eivät osaa kovin helposti kunnioittaa sääntöjäsi, mutta jos et aseta niitä, sinulla on vähemmän, mihin vedota. Aseta rajat uudelleen ja uudelleen ja tee selväksi, mikä ei sinulle käy. Älä ota vastuuta toisen ihmisen tunteista ja reaktioista, sinä et voi niistä päättää.

Tyyppi 2:

  • Jos toinen kuvittelee tuntevasi sinun tunteesi ja tietäväsi, mikä sinulle on parhaaksi paremmin kuin sinä itse, sano hänelle, että tiedät itse miten omaa elämääsi parhaiten eletään ja että et kaipaa siihen neuvoja häneltä tällä hetkellä. Älä anna toisen käyttää sinua välikappaleena, jonka avulla tyyppi 2 voi ohittaa omat ongelmansa ja elää sinun elämääsi omansa sijasta. Sinä tiedät parhaiten, mikä oma totuutesi on.
  • Kerro hänelle, kun hän tulee liian iholle. Sano, ettei tällainen sävy keskustelussa tunnu hyvältä ja kerro, mitä tarvitset, jotta sinun on helpompi olla hänen kanssaan tekemisissä.

Molemmat tapaukset:

  • Tutkiskele omaa syyllisyydentunnettasi ja velvollisuudentuntoasi. Mikä saa sinut kuvittelemaan, että olet velvollinen mukautumaan toisen ihmisen sääntöihin? Hillitse miellyttämisenhaluasi ja pysy kannassasi, älä lieventele ja loiventele sitä, mitä tunnet ja tahdot.
  • Jos toinen rikkoo jatkuvasti rajojasi, eikä suora keskustelu asiasta auta, ota etäisyyttä tai kävele pois.
  • Muista, että tilanne saattaa muuttua, koska ihmiset todella muuttuvat. Silti epäterveistä ihmissuhdedynamiikoista on lupa lähteä, jos ne tuntuvat haitallisilta. Et ole velvoitettu olemaan kenenkään terapeutti, henkinen opettaja tai jatkuvan analysoinnin ja mielipiteiden kohde. Ikävältä tuntuvista tilanteista ja suhteista voi lähteä ihan vain siksi, että ne eivät tunnu hyvältä.
  • Pidä silti mielessä, että ihmisissä on paljon enemmän kuin pelkkä rajapinta. Vaikka jokin asia toisen ihmisen ja sinun välillä aiheuttaisi paljonkin hankausta tällä hetkellä, se ei silti tarkoita, että sinä ja toinen ihminen olisitte kokonaan jonkinlaisia, kelvottomia tulemaan toimeen tai kykenemättömiä kunnioittamaan toinen toisianne. Nyt on nyt ja tulevaisuus ei ole vielä tullut.
  • Kun tekee sisäistä työtään ja ottaa vastaan apua itse, vähitellen oma asennoituminen muuttuu, omat rajat selkenevät ja kas kummaa – ihmissuhteet uudistuvat.

-Jenni Arbelius

****

Ajatuksia elämästä joka tiistai.

****

LÖYDÄ SISIMPÄSI VIISAUS JA VOIMA.
Haluatko syvemmän yhteyden Itseesi?

Liity sähköpostilistalleni ja saat ilmaisen mielenrauhan meditaation. Jatkossa saat tiedot tulevista tapahtumista sekä pääsyn maksuttomiin materiaaleihin, jotka saat suoraan sähköpostiisi. 

Invalid email address
En jaa tietojasi ulkopuolisille. Voit poistua listalta helposti milloin tahansa.
Copyright © 2024 2024. All rights reserved.
Proudly powered by 2024. Theme 2024 made by FitWP.