Miten tunnistaa pelko keskustelussa?

Keskustelu ja keskustelukulttuuri eivät edes pääse syntymään ilman kolmea asiaa. Aitoutta, luottamusta ja kunnioitusta. Pelko tukkii niistä kaikkia, joten tutkaillaanpa asiaa hieman lisää.

Vaientaminen ja vaikeneminen. Jos luottamusta ei ole, ei ole kunnioitusta ja aitouttakaan. Tällöin kyseessä on pikemminkin vaikenemis- kuin keskustetelukulttuuri. Jokaisella on vastuu omasta kommunikoinnstaan ja siitä, miten käytämme ilmaisunvapauttamme. Joskus vaikenemme vain siksi, ettemme ole edes kokeilleet ilmaista omaa totuuttamme. Tällöin elämme vääristyneiden oletuksien mukaan ja sälytämme omista peloistamme vastuuta muille.

Ohittaminen ja latistaminen. Ohittaminen ja latistaminen joko tyssäävät keskustelun tai pitävät sen paikoillaan samassa, minnekään menemättömässä luupissa. Ohittamisesta ja latistamisesta puuttuu yleensä perusteet. Kyse on ikävältä tuntuvasta tunne-energiasta, jolla haluataan viestittää, että tietyt aiheet eivät ole hyväksyttyjä tai hyviä. Pelko on inhimillistä, joten siitä voi opetella puhumaan suoraan. Millainen toiminta tuntuu ohittavalta tai latistavalta? Eikö jostakin aiheesta saa todella puhua? Jos ei, miksi ei?

Kiusaaminen. Tästä ei olekaan pitkä matka kiusaamiseen. Kiusaaminen on kunnioituksen puutetta toisia ihmisiä ja pohjimmiltaan itseä kohtaan. Kyseessä on usein niin syvällisellä tavalla omaksuttu asenne, ettei kiusaamista tai kiusatuksi tulemista edes välttämättä tunnisteta heti kiusaamiseksi. Silti kaikki käytös, joka tuntuu pahalta on hyvä lopettaa tai pyytää lopettamaan, jotta voidaan etsiä kommunikointiin tapa, joka toimii nykyistä paremmin.

Ystävällisyys ja kunnioitus. Huonoa kohtelua, kommunikaatiota tai huonoja tunnetaitoja ei tarvitse sietää. Muista, että jos ei ole ystävällisyyttä, ei ole ystävyyttä. Jos ei ole kunnioitusta, ei ole tasavertaista ihmissuhdetta.

 

***

Ajatuksia hyvinvoivasta elämästä joka tiistai.

***

Haluatko ilmaisen stressiä helpottavan meditaation?
Tule mukaan listalle.
Haluatko ilmaisen meditaation?
Se rentouttaa kehoa, mieltä ja eheyttää stressiä.
Leave Your Comment

Copyright © 2019 2019. All rights reserved.
Proudly powered by 2019. Theme 2019 made by FitWP.